miercuri, 16 noiembrie 2011

Un nou atentat la democratie

Nu știu dacă ați înghițit gogoașa cu reducerea cheltuielilor prin comasarea alegerilor, dar ce a decis alianța asta mi se pare cel mai curat atentat la democrație. Deci indiferent ce partid ar fi fost la guvernare, ingrijorarea mea ar fi fost la fel.
Hai să ne imaginăm că partidul de guvernământ pregătește în veche tradiție politică care începe deja cu perioada lui Caragiale, măsluirea alegerilor. Spre deosebire de atunci, tehnicile sunt aum tot mai variate și sofisticate:  Plecând de la clasica mituire a electoratului needucat - Oare de ce nu se face școală în țara asta? - sub toate formele ei (mici, grătare, găleți, biciclete, bani, șantajul grupurilor de influență, creare de formațiuni fantomă care să ciugulească din votul adversarilor etc.) până la frauda votului prin corespondență sau chiar din soft, care se vehiculează în ziua de astăzi. Dacă la aceste forme, deja cunoscute, s-ar mai adăuga încă un ”șmen” de tip nou, care ar avea efect maxim, ne-am putea trezi, că partidul nostru de guvernământ câștigă alegerile, contrar opțiunii și voinței reale ale electoratului.
Bineînțeles că avem argumentul, că rolul opoziției este să vegheze și să contracareze astfel de tendințe. Dar dacă nici opoziția nu cunoaște toate formele de fraudă, efectul surpriză este garantat.
Presupunând că în țara ”tunurilor” de orice tip ni se pregătește un tun de tip electoral, aceasta presupune pentru organizator o desfășurare imensă de resurse, mai ales materiale și necesită timp.
Timpul a fost câștigat, mutând alegerile în noiembrie 2012. Poate între timp trece și criza și se mai adună și banii necesari. Este garantat și efectul surpriză,pentru că ce s-ar fi aplicat la locale, n-ar mai fi funcționat la generale și așa probabil este și sustenabil un astfel de demers d.p.d.v. financiar.
Deci șansele ca partidul de guvernământ să-și maximizeze rezultatele sunt foarte bune. Poate câștiga Generalele, poate câștiga majoritatea președinților de consilii județene și să pună mai mulți primari decât a avut până în prezent. 
Doar o prezență  la vot de peste 70% ar putea contrabalansa cele enunțate mai sus și să reflecte voința populară. Mobilizarea la vot ar trebuii să fie rolul opoziției, care în momentul de față, din păcate pare incapabilă, să blocheze orice intenție a Puterii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu