vineri, 17 februarie 2012

La muncă tovarăşi!

Nici n-a apucat bine să se instaleze în foncţie că M.R. Ungureanu a şi văzut ce frumos e să ai putere, şi a hotărât să se defuleze: "De azi încolo munciţi de la 8,00-16,00 dragi tovarăşi funcţionari.  Din moment ce EU încep lucrul la 6,00 dimineaţa, e musai să am cafeaua măcar la un minut după ora opt pe birou, şi-o fi zis proaspătul Prim în barbă, încercând marea schimbărilor guvernamentale cu degetul.
A avut puseuri de genul acesta şi Boc la început de mandat, când tot din frustările acumulate din poziţia de Primar avea treabă, cu cât cheltuie primarii, cât câştigă cei din consiliile de administraţie şi mai ales cât câştigă directorii din societăţile din serviciile deconcentrate şi s-a legat de tot felul de lucruri din adm. pub. locală, de-am ajuns la un moment dat să ne întrebăm după halucinantele decizii, dacă omul ăla a fost pe bune vreodată primar în viaţa lui.
Acum dl. Ungureanu spune funcţionarilor, că e timpul, să se apuce de treabă şi serios şi pe bani de nimic şi s-a terminat şi cu vinerea scurtă, pe motiv că programul e până la patru ş.a.m.d.  Adevărul e, că pe la ministere, ele erau mai ales vizate, nu se munceşte. Asta cel puţin reiese şi din decizia şi motivaţia lui MRU. Şi îi dau dreptate. La ministere, unul competent munceşte şi alţi trei piloşi (cu origini din PSD, PNL, PDL) stau, freacă menta şi trag chiulul. Până şi Boc ştia asta şi a încercat să rezolve problema. Rezultatul catastrofal a fost, că am redus funcţionarii din teritoriu şi administraţiile locale - exact acolo unde este şi era nevoie de ei şi unde se face treaba - tot lor le-am redus salariile iar......cheltuielile din Ministere au rămas aceleaşi sau chiar au crescut şi nici numărul angajaţilor n-a secat. Şi sincer, funcţionarul din Primărie, care oricum începe la 8 serviciul, vrea nu vrea trebuie să muncească, n-are de ales şi mai avem şi pretenţia, să zâmbească frumos pe 700 de RON pe lună. Efectele nefaste ale austerităţii doar pentru unii sunt prea multe ca să fie enumerate.
Probabil MRU îşi doreşte (închipuie) acum, ca într-un elan tovărăşesc cu mic cu mare, o să ne apucăm de treabă şi să scoatem ţara din rahatul în care ne-a băgat taman partidul care-l susţine şi cu care guvernează. Deci eu mă îndoiesc că ţara asta, care a obosit la propriu şi geme după feudalizarea la care a fost supusă de către PDL, va mai avea vreun gram de înţelegere şi solidaritate cu Guvernul condus de dânsul, asta dacă nu se va ocupa de adevăratele restructurări din minstere, agenţii şi direcţiuni lăsând cosmetizările de genul astă deoparte.
Şi îl mai informez pe dl. MRU că există nişte studii asupra productivităţii umane şi ora la care se începe lucrul care se aplică în alte state şi la funcţionari. Sau aplicarea acestora asupra aparatului de stat din România nu este o prioritate în România secolului XXI?

2 comentarii:

  1. Daca vorbim de salariile functionarilor, ar trebui sa stii ca cei din ministere nu au neaparat un salariu mare. Singura diferenta este ca in minister nu te lovesti asa de des de public si de ce spuneai tu "a zambi frumos". Pe de alta parte tot trebuie sa zambesti pentru ca esti in minister, nu? Se presupune si toti cred ca acolo este lapte si miere. Numai cei de acolo, si aici vorbesc de cei care muncesc stiu ca nu este asa.
    Si tot tu spui sa restructureze ministerele. Vor fi restructurate ca si pana acum. Selectie naturala- te saturi si pleci singur (vorbim tot de cei care muncesc.
    si, oricum functionarii nu mai sunt o prioritate pentru nimeni, se pare. Cei din parivat arunca cu pietre, oamenii in general arunca cu pietre cand este vorba de functionari...asa ca, ce pretentii mai ai la cei care ne guverneaza?
    Dar, poate...in viitor, vom reusi si noi sa acordam un gram de incredere si respect functionarilor. Nu toti sunt lenesi si, unii chiar merita respectul. Dar cei care il merita nu ies in fata. Poate incercam sa-i descoperim, nu?

    RăspundețiȘtergere
  2. Pai cum spuneam unul munceste....si altii stau. Iar umflarea schemelor de personal cu fiecare partid ajuns la putere este o practica. De fapt am gresit cand am pus totul intr-o oala, dar generic sunt vazuti tot ca "cei de la ministere". Dar avem multe agentii inutile, avem POSDRU, avem x, avem y, avem z ş.a.m.d.

    RăspundețiȘtergere