luni, 2 aprilie 2012

Romania cea mizerabila


Dupa ce am admirat pe drum campurile lucrate din Franta, Germania, Austria si Ungaria am patruns in Romanica noastra „mereu surprinzatoare” care de data asta ne-a intampinat in jurul Aradului cu un camp sau mai bine zis cu campuri pline de pungi de plastic si de peturi. Evident nelucrate, dar asta este o alta poveste. Stiu ca asta-i peisajul natural al Romaniei, dar dupa o saptamana petrecuta pe la altii ma revolt din nou. Chiar e nevoie? Chiar nu putem corecta meteahna asta?
Chiar daca obiceiul asta, de a arunca oriunde si orice, are radacini adanci, nu cred ca nu exista solutii. Oricate campanii demne de laudat exista (let´s do it Romania de exemplu), efectul va fi foarte redus atata timp cat nu se rezolva cauzele. Imi amintesc cum imi spunea profesorul meu de civilizatie germana la inceputul anilor ´90, ca intelege ca venim dupa 50 de ani de dictatura comunista si ca constructia democratiei necesita timp si efort, dar nu intelege, de ce sunt toaletele noastre atat de mizerabile. Toalete publice nu prea mai avem, cele particulare nu mai sunt mizerabile, dar gunoi producem in schimb inzecit. E sinistru, cand urmaresc de exemplu in vizita la socri cand se umfla Somesul cate peturi iau calea apei si alte cate gunoaie. Atata stie taranul nostru. Nu l-a invatat nimeni altceva. Cand se umfla apa, el isi zvarle gunoaiele.
Vina e colectiva. Incepe cu educatia, lipsa implementarii programelor de colectare selectiva a deseurilor, lipsa aplicarii amenzilor, lipsa unei vointe politice. De fapt aici se rezuma totul, o vointa politica coerenta in colaborare cu sectorul ONG ar mai rezolva din problema.
De exemplu, de ce nu se introduce ca in Germania taxa pe PET. Un pet de cola de 2 litri are acolo o valoare de garantie de 50 de Euro-Centi. Nu cred ca le-ar mai zvarli nimeni pe vale. Sau de ce nu da Ministerul Mediului un impuls oferind un bonus de colectare (un program national finantat de UE de exemplu) intr-o campanie de igienizare a Romaniei. Cred ca rromanii nostri s-ar apuca de treaba fara sa le ceara nimeni. E chiar atat de greu sa-ti imaginezi ceva? Si uite asa ar mai fi solutii.
Dar stiu, clasa noastra politica are de rezolvat criza economica. Dar totusi, Romania asta e chiar murdara.

Un comentariu:

  1. Din pacate asa este , nici nu trebuie sa-ti spuna cineva ca ai intrat in Romania pentru ca se vede cu ochiul liber !Partea proasta este ca si cei care vin de dincolo in parcari la o pipa ,fac ce au invatat "acasa "adica mizerie.
    Rusine ,asta inseamna ca au fost plecati degeaba daca nu au invatat nimic acolo unde au fost !

    RăspundețiȘtergere