joi, 13 decembrie 2012

Craciun in Transilvania. Update.

În 16.12.2012, la ora 17,30 (ora Germaniei, la noi 18.30), televiziunea publică germană ARD (echivalentul TVR) va difuza un reportaj intitulat "Crăciun în Transilvania".  Familia Lorenz din Mălâncrav se va afla în centrul acestui reportaj. Acest reportaj poate fi vizionat online pe tv-kino.net (dați click) sau pe tv-stream.to.
ARD ne anunță de aceasta prin această prezentare: http://www.daserste.de/information/reportage-dokumentation/gott-und-die-welt/sendung/ndr/2012/16122012-weihnachten-in-siebenbuergen-100.html

ARD se adresează unei piețe de 80 mio. de oameni. Mulțumim televiziunii publice germane, care ne face această reclamă gratuită pentru Transilvania. Pentru a înțelege impactul pe care pot să le aibe aceste reportaje și transmisiuni, doresc să Vă reamintesc povestea (pe scurt) cu Restaurarea Bisericii Evanghelice din Sibiu, în urma urmei o frumoasă poveste (adevărată) de Crăciun.

În urmă cu ceva ani, s-a descoperit că bolta bisericii stătea să se prăbușească, așa că s-a construit acea schelă de susținere. Renovarea și restaurarea au fost evaluate la 4-5 milioane de Euro! Bani pe care comunitatea germană nu avea de unde să-i strângă. Și totuși.... Televiziunea publică germană prin canalul 2 ZDF (und fel de TVR2, dar cu altă audiență) transmite în fiecare duminică la ora 10 o slujba din biserici germane. A făcut acest lucru și din Sibiu. La această emisiune s-a uitat și un anumit domn din Germania, care a auzit îndemnul preotului paroh din Sibiu, pentru donații în vederea restaurării bisericii. Acest domn a donat într-o primă fază 100.000 de Euro, completând ulterior suma la 1 MILION de EURO! Cu acești bani Parohia Evanghelică a avut suma necesară de a asigura partea de cofinanțare pentru fonduri UE și s-au accesat peste 3,5 Mio de Euro. Și uite așa în acest moment se restaurează Biserica Evanghelică, și totul în urma unei transmisiuni TV. Distinsul domn este astazi pentru această generoasă donație cetățean de onoare a municipiului nostru.

Oare câți germani vor dori în urma reportajului din 16 decembrie să vină în județul nostru să viziteze Mălâncravul?


P.S. Aici linkul către reportaj. Foarte fain: http://mediathek.daserste.de/sendungen_a-z/2833732_gott-und-die-welt/12814394_weihnachten-in-siebenbuergen. Are și ”tăierea porcului”, dar cam cenzurat, așa cam pentru nemți, deci esențialul lipsește, de la minutul 16!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu