sâmbătă, 4 mai 2013

Cifre macro și cifre micro



De câteva zile suntem indundați de știri bune. Mai că mă cred iar prin 2005-2006. Leul e un fel de tigru Balcanic, care se întârește și rezistă tuturor presiunilor, a rezistat problemelor din Grecia, acum rezistă celor din Cipru, cursul Euro e cel mai scăyut de doi ani încoace, e tare Leul, ne anunță Guvernatorul Isărescu. Tot de la el știm  că rezerva de aur a României era la finalul lunii martie de 103,7 tone, valoarea acesteia situându-se la 4,178 miliarde de euro. În comparație, rezervele internaţionale au ajuns la sfârşitul primului trimestru la 36,4 miliarde de euro. Iar noi avem mai mult aur decât bulgarii, australienii sau danezii de exemplu. Suntem undeva la mijlocul clasamentului.  Sursa aici.
Veștile bune nu se opresc aici: Comisia Europeană spune că România este candidată, să iasă de sub mecanismul de supraveghere a deficitului bugetar excesiv, acesta fiind sub 3%. Sursa aici. La fel, Banca Mondială sau FMI ne corectează prognoza de creștere pentru 2014 în jos de la 2,5% la 2,2%, dar tot creștere se cheamă.  Așa că ne aflăm pe un trend bun. Datorită lui Boc și Ponta zice Băsescu, că au păstrat același curs și politici. După care vine și Ponta cu o veste bună: România ar putea în 10 ani să fie independentă energetic - Asta acum pentru noi nu-i neapărat o veste bună, conform principiului, cât mai există de furat, nu se va apuca nimeni de treabă (citiți Viitorul Libertății. Democrația Neliberala în SUA și în Lume, Fareed Zakariah, Polirom).
Acestea sunt cifrele macro. Sunt bune, sunt optimiste, poate în vreo doi ani se va simți și la nivel micro.
De fapt aici este marea problemă. S-a umblat la cifrele micro pentru a le stabiliza pe cele macro. TVA de 24%, accize pe carburanți, tăieri salariale, sugrumarea micilor întreprinzători, forfetar aiurea, măsuri pompieristice de trei lei, etc. Până și Băsescu a recunoscut la emisiunea lui Moise Guran, că de fapt și de drept s-au tăiat bugetarilor cam 60% din venituri. Înapoi se s-au dat cam 25%.
De fapt pe comericantului din Piața Mare cifrele micro îi țin de cald. Sunt cele care antrenează producția, cererea, oferta, vânzarea, serviciile, cam tot ce înseamnă circuit economic. Dar la fel de micro cum sunt cifrele, la fel de goale sunt și buzunarele. Când doar din TVA statul te fură cu un sfert, din tot ce cumperi ca și utilizator final, și salariul minim pe economie net (nici 150€) e o rușine, iar banii din taxe se pierd, fondurile europene nu se accesează pe nimic palpabil, mă îndoiesc că lucrurile își vor reveni prea curând.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu