miercuri, 6 ianuarie 2016

Sanatatea pe mana contabililor

Deci impozitul asta pe sanatate prevazut in - mai tineti minte ? - ”cel mai liberal cod fiscal” se dovedeste de la Nastase incoace tot mai socialist in esenta lui. Ultimul scandal cu cele ”3 Milioane de fantome” (din care probabil vreo 1.5 milioane le gasim undeva in naveta dintre RO si vestul UE iar restul la mult sub pragul saraciei adunand la propriu ierburi, fara cunostinte de ”venit minim garantat”) nu arata decat ca avem un sistem de sanatate putred, pe care de fapt nimeni nu mai vrea sa il finanteze, dar pe care statul cu incapatanare il duce mai departe la absurd. Domnul Biris acum a atins o coarda sensibila care genereaza multe reactii chiar si din zona micilor independenti: Vezi: http://www.biziday.ro/2016/01/06/sechestrat-in-tamplarie-o-replica-la-impozitarea-saracilor/
 
Acum problema e oricum falsa, deoarece orice persoana care vrea sa beneficieze de sistemul de asigurare de sanatate in RO trebuie sa faca dovada la casa de pensii a cotizatiei in ultimii 5 ani intr-un sistem de asigurare de sanatate in cadrul UE. Daca nu poate, trebuie sa achite retroactiv si cu penalitati din urma undeva la minimul pe economie. Nu te primeste nimeni la spital fara card si adeverinta. E atat de greu, sa intrebi ca si jurnalist? Sau mai fain e, ca avem un nou scandal? 

Revenind la domunl cu tamplaria. Acuma omului nu i-a mers afacerea si, e pe butuci. Se mai intampla si cred ca majoritatea antreprenorilor au trecut prin asta. Si falimentul poate sa faca parte din viata oricarui antreprenor, mare sau mic. Aici vedem doar efectual a politicii de tip ajutor zero acordat de functionarii statului roman intreprindetrilor mici. Si prin ajutor nu inteleg ”bani pe gratis” de la stat sau UE, aia e gandire de tip socialist care rareori genereaza valoare, ci ceva masuri de relaxare mai ales in zona parafiscalitatii. Dar uite ca noi mai adaugam cate ceva cu cat timpul trece, sau are cineva i mpresia ca numarul taxelor a scazut?

Greseala e sistemica pentru ca la noi toate structurile si politicile publice au pus intreprinderile mici, axate preponderent pe servicii, cu cele mijlocii, axate mai ales pe productie, cam in aceasi oala. S-a incercat cu forfetarul, in esenta bun, dar a fost prost aplicat. Avem de exemplu mici intreprinzatori care au un job undeva si pe langa isi incearca norocul entreprenorial. Ratiunea statului a fost intotdeauna hai sa-i luam si banii aia, daca tot ii produce, retezand orice sansa de potentiala cerestere. Tin minte un caz cand dupa forfetarul lui Boc o firma de tip familia, furnizor de servicii, el angajat altundeva, ea la firma, m-a anuntat, ca nu mai presteaza decat la negru iar persoana respectiva s-a mai si angjat la stat (sic!). La un moment dat plecase in Franta omul. Cam asta este efectul politicilor fiscale de acest tip. Am inteles de la un consultant KPMG ca multi dintre distribuitori mai ales in sistemul medical sunt pe PFA, si de acolo masurile impotriva PFA-urilor. Pai parca am reglementat dependenta in munca. Dar s-a ales ”the easy way”.

Acum din noul cod fiscal eu nu inteleg decat ca sistemul de asigurari de sanatate e pe butuci pe bune. Adica cum poti tu sa imi justifici: Sanatate pe PFA si pe pensie chiar daca sunt angajat. Pai daca eu nu vreau? Si cireasa de pe tort: Sanatate la dividende din 2017? Justific-o pe asta ”in cel mai liberal cod” ca in mintea mea nu incape. Nu este decat o alta taxa de tip ”jaf” pentru a astupa o gaura. Pana nu avem o dezbatere de principiu asupra acestor lucruri vom ramane tributari sistemului socialist in care ne balacim. Problema fata de conceptul de economie sociala de piata, asa cum il avem in Germania, este, ca nu avem economia Germaniei sau a statelor nordice pentru a sustine un astfel de sistem. Nici peste 10 ani. Deci continuam sa astupam gaurile sacrificand clasa mijlocie, dar avem pretentii la crestere sanatoasa si hulim multinationalele, cam singurii performeri in acest moment in zona economica reala? Am tot mai mult impresia ca tara asta e condusa doar de contabili.

P.S. Personal apelez doar la servicii private de sanatate pe cash. In rest platesc impozitul pe santate de pe salariu, de pe PFA si de pe firma. Asa, ca sa nu fiu acuzat de lipsa de solidaritate. Sper ca acesti bani sa fie de folos celor care au cu adevarat nevoie. Din pacate stiu ca nu fac decat sa hranesc un colos ineficient.

P.P.S. Odata la doi ani în imi fac analize complete. După o oră pierdută pe la medicul de familie pentru trimitere, surpriza: Programările la toate laboratoarele din Sibiu pe ianuarie epuizate iar pe februarie nu sunt alocate încă fondurile....Cost 390 de Ron. Factură făcută pe PFA. Deci ce spuneam?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu