joi, 25 aprilie 2013

Miscarea Populară, Romania Liberală și aceiași ciorbă reîncălzită

Există niște cercetări care spun că aproximativ 60% din electorat își dorește altceva. Normal, dintre a alege între USL și PDL opțiunile sunt subțiri. Iar derapajele naționaliste ale liberalilor de la doctrină (vezi de ex. Puiu Hașoti și părerea  lui despre homosexuali) fac iar, dificilă o alegere. De fapt cred că vorbim aici de un electorat educat, care știe cât de cât să discearnă și alege să nu mai participe la vot. Adică cel urban, care reprezintă cam 50% din electoratul total. Un calcul simplu arată că există un potențial de cel puțin 25% care așteaptă să apară ceva și ar vota altceva.
Drept urmare ”băieții deștepți” din laboratoarele de cercetare a partidelor s-au pus pe treabă și au creat înainte de alegeri tot felul de mișcări, idei, inițiative și crează in continuare. S-a început cu tot felul de experimente gen Neamțu, Mihai Răzvan Ungureanu, mișcări ecologiste etc. Cum nimeni nu a avut răbdare multă, la alegeri s-a arătat repede cine aparținea de fapt de cine și unde și pe ce stat de plată și-a găsit un loc călduț în Parlament.
Vâzând că nu ține treaba (a ținut doar la electoratul PPDD fraierit, vedeți cine e pe listele de deputați de pe la alte partide) aceiași băieți deștepți crează acum noi mișcări, pregătite de mult, doară doară, răzbate în sfârșit una. După Mișcarea Populară (stricată sau nu de Băsescu, nu știu cât electorat mai aduce) a urmat România Liberală (și) cu Tăriceanu. Ambele își arogă ”adevărata” dreaptă și poate chiar se vor uni, programul lor o permite. După o discuție cu Daniel Funeriu chiar am citit pe blogul său Propunere program Mișcarea Populară . Pe bune. Chiar mă reprezintă. Așa cum mă reprezintă și Manifestul platformei România Liberală. Totul ok până aici, numai când la un moment dat vezi, cu cine se fac aceste mișcări, te apucă durerea de cap: Oamenii lui Băsescu și dincolo pare a fi renăscut Patriciu din convalescență. Preferam mai puțină vizibilitate, trecerea lor într-un eșalon secund și primenirea ofertei și a calității umane.
Lucrurile sunt simple in România. Fără mulți bani (câteva milioane de Euro) nu se poate inființa niciun partid. Lucrurile nu se vor putea deci schimba prea curând, dacât doar din interiorul acestora. Nici așa zisele oferte noi, nu vor fi decât niște ciorbe reîncălzite cu aceleași ingrediente (oameni). Deocamdată (din păcate) aceste două oferte sunt singurele care au apărut pe piața electorală, iar socialiștii vor susține probabil ceva verde cu iz de Cernea. Noi, restul, deocamdată, putem să stingem televizorul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu