miercuri, 13 februarie 2013

Despre ”Time for #Twiplomacy” cu Ambsadorul Marii Britanii la Sibiu


Azi chiar am avut parte de o surpriză plăcută. Invitației la întâlnire cu bloggerii din Mediaș și din Sibiu i-a dat curs și un ”blogger de vază sau soios”, cum s-ar spune la noi în sat. Ditamai Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord în România, dl. Martin Harris, ne-a onorat cu prezența. Simplu, dezinvolt, lejer, s-a infiripat repede o discuție despre teme actuale (un pic carnea de cal), twitter, blogging, rolul presei și a social media și multe altele. Cred că am plecat cu toții mai bogați de la această întâlnire de la care nu pot să remarc și să împărtășesc mai departe câteva lucruri: 

 - Dl. Harris vorbește bine românește, mai ales d.p.d.v. gramatical, mai bine chiar decât unii din ”băștinașii” noștri și oricum mai bine decât omologul său român de la Londra, a cărui interviu în limba engleză a devenit viral (n-am stat să număr ”ăăăăă-urile”, fără să mă leg de limba engleză) și nu știm unde să-l punem, la categoria ”de râs” sau la cea ”de plâns”: LINK. Oricum MAE a văzut ”altceva” la TV, ne ia de proști și dă următorul comunicat: http://mae.ro/node/17919 

 - În diplomația britanică primești puncte în plus dacă ai blog, cont de twitter și ești activ pe social media.Importanța social media în diplomație este subliniată de dl. Harris, și, unde altundeva, decât pe blogul său: LINK Cum să spui esența în 140 de caractere nu este chiar atât de simplu. Recunoștea și el, care folosește destul de des twitter.

 - Tot în acest context, este permis diplomatului să mai și greșească. Un element nou pentru rigiditatea tipică diplomației, să nu mai menționăm rigiditatea tipic britanică (acum el e scoțian....). Am vorbit despre rolul social-media în revoluția arabă, și cum lumea s-a schimbat, în consecință și diplomația. Iar aici britanicii se pare nu numai că au fost, ci iată, în ton cu vremea, sunt ”tătici”. E un domeniu nou, recunoștea și dânsul, pe care pășește diplomația. Noi îi dorim succes. 

 - Când experimentezi, iei pulsul pieței, te consulți, vezi cum reacționează oamenii, te consulți (adică cobori din castel) cu ei. Iar asta a făcut și dânsul venind la Sibiu. Timpul (cam o oră și ceva) și curiozitatea/întrebările noastre nu cred că iau permis să ia pulsul așa cum și-ar fi dorit. În schimb va avea câțiva cititori în plus ai blogului său. Pe mine cel puțin m-a cucerit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu