miercuri, 13 ianuarie 2016

Cum se face șampania. În vizită la Cricova

Îmi place șampania, vinul spumant sau prosseco-ul. Săptămâna trecută am avut ocazia să vizitez Cramele Cricova, zis și orașul subteran, deoarece acolo ei utilizează cam 60 de km din totalul de 120 km de galerii ale fostelor mine de piatră.
Vă dați seama?! Pe o parte și alta 60 km de șosea cu butoaie și sticle de vin pline.
De fapt aici se îmbutelează per an aproximativ 7-8 milione de sticle de șampanie și vreo 17 milioane de vin. E practic cea mai mare cramă subterană din lume. Unde își au depozite Putin, Merkel, Tusk, Băsescu și mai nou și KJ. Practic vorbim de un Tezaur in vin. Au aici până și colecția lui Goebbels!
În afară de degustare, sălile de protocal sau restaurant, mi-a părut interesant, felul în care se produce șampania tradițională după metoda franțuzească (cam 2 milioane de sticle într-un ciclul de fermentare natural de 5-6 luni).
Recomandarea mea este, dacă ajungeți la Chișinău să vă programați și o vizită la Cricova, care e la vreo 15-20 de minute distanță cu mașina de oraș.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu