miercuri, 22 februarie 2012

Concluziile vizitei la chioşcurile din şcolile Sibiene

După cum anunţam în şedinţa trecută am trecut la vizitarea şcolilor, ce au închiriate către operatori comerciali unităţi de alimentaţie publică. Concluziile nu sunt spectaculoase (şi asta e de bine), dar există totuşi:

Sunt 14 contracte active, cum reiese din lista pusă la dispoziţie de "serviciul şcoli". De fapt 15 dar la Liceul Ghibu s-a  renunţat la activitate. Chiar dacă au mai organizat o licitaţie, nu s-a prezentat nimeni, pentru că din cauza Listei alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor şi a principiilor care stau la baza unei alimentaţii sănătoase pentru copii şi adolescenţi (Ordinul nr. 1563 din 12 septembrie 2008) chioşcurile nu sunt rentabile, dar nici ordinul nu funcţionează, deoarece copii abia aşteaptă pauza, să evadeze  din şcoli pentru a-şi procura la 2 metri mai incolo alimentele interzise de acest ordin .

Deci constatările noastre (am fost cu colegul Winnfried Ziegler) de la faţa locului:

1. Sunt doar 4 chioşcuri ce vând în interirorul şcolilor: Energetic, Lazăr, Goga, Colegiul Tehnic Cibinium. La Liceul Lazăr spaţiul din jur de la subsol ar trebuii renovat urgent (zugrăviţi pereţii scorojiţi). Nu ştiu dacă şi aceste chioşcuri vor avea viaţă lungă.
2. Restul chioşcurilor îşi au spaţiul pe terenul şcolii, dar vând exclusiv spre stradă (2 X Energetic, 2 X Lazăr - Fornetii şi aprozarul de pe Magheru -, 2 Lic. Tehn. Avram Iancu, Şc. gimnazială Regina Maria, Lic. Teoretic Constantin Noica, Şc. 18,)
3. Fronturile (Ansamblurile Chioşc - Garduri) urăţesc la propriu zona în cazul Şcolii Regina Maria, unde este obturată faţa clădirii realmente frumoase, precum şi gardul de la Liceul Energetic spre strada Semaforului, de o lungime considerabilă, unde practic toate blocurile au fost reabilitate termic, iar gardul şcolii constituie o "pată gri" a zonei. Chiar dacă alte investiţii sunt absolut prioritare, va trebuiii să păstrăm şi aceste aspecte în atenţia noastră, poate în viitor o să se găsească soluţii.
4. Ar trebui reamintit directorilor de şcoli înainte de începerea sezonului rece că şi trotuarele din faţa gardului şcolilor aparţin de ei şi zăpada şi gheaţă trebuie îndepărtată. Ştim că din cauza reducerilor de personal este o sarcină dificilă, pentru că vorbim aici de lungimi considerabile, dar cum unii directori au găsit soluţii, trebuie găsite în toate cazurile.
5. Alte aspecte nu sunt de semnalat.

marți, 21 februarie 2012

Unde se stă cel mai mult la cozi în Sibiu?

Locul 1 se acordă Casei Judeţene de Asigurări de Pensii Sibiu. Cel puţin dintre instituţiile sibiene prin care mă perind eu, este alegerea mea subiectivă. Dacă de exemplu la "finanţe" treaba merge bine, chiar dacă mă "ard" acum după un control cu vreo 2.000 de Ron, nu reuşesc să înţeleg, de ce se stă la sănătate la cozi interminabile în cea mai mare bătaie de joc. Eu nu suport să stau la cozi. Am stat destul ca şi copil şi pur şi simplu nu mai suport. Anul trecut ca să-mi depun decizia de impozitare şi să le plătesc nişte bani de care oricum nu beneficiez sub forma unor servicii medicale (mi le cam plătesc pe toate), am avut din noiembrie pănă în decembrie vreo 4 tentative. Erau nişte cozi imense peste tot, aşa că am renunţat. Dar sincer, chhiar trebuie să stau 2 ore la coadă ca se mi se ia banii pentru nimic? Am renunţat tot pe banii mei traduşi în penalităţi de intârziere....
Şi am plătit în prima săptămână din ianuarie, când surpriză, nu erau decât o mână de oameni! Am reuşit chiar să-mi depun o cerere pentru cardul european de sănătate! Azi am vrut să ridic cardul şi să plătesc...din nou. Poza făcută cu oamenii care stau pe hol e în loc de orice comentariu, unul urla pe hol, pe bună dreptate "abia aştept să Vă privatizeze", suna cam ca o înjurătură, dar îi dau dreptate omului. În rest Vă doresc doar sănătate şi răbdare.

sâmbătă, 18 februarie 2012

2 bile albe pt. Ungureanu

De data asta de bine de MRU:

1. MRU vrea să stopeze evaziunea din zona producţiei de alcool şi cea a produselor alimentare şi cele vegetale. El preconizează o creştere de 1,5% din PIB. Nu ştiu dacă reuşeşte, dar sigur ştie asta din multele rapoarte, doar e bine informat omul. asta până la urmă poate să se dovedească un rela avantaj. O să vedem.Oricum e bine că se ocupă de marea corupţie.

2. A cerut demisia directoarei programului POSDRU. Vorbim de fondul social european, und fond UE de vreo 4 mrd. de Euro pentru Romania unde majoritatea banilor sunt fripţi pe tot felul de şcolarizări mai mult sau mai puţin utile. Deci chestia asta chiar mă priveşte şi mă simt acum un pic răzbunat. Acolo s-au perindat la şefie doar tot felul de incompetente puse politic. Înainte de proaspăta demisionară Carmen Ionel era altă "deşteaptă" pe nume Zevedei, demisă atunci de Boc pe aceleaşi motive.

Deci asta cu controlul am mai spus-o într-un alt post. Oricum tembelii de la POSDRU mi-au făcut-o artistic. Exista în cadrul POSDRU un program pe Axa 2. DMI 2.2 destinat părăsirii timpurii a şcolii. Aşa că acum un an am început pregătirea unui proiect penru centrul de zi pentru copii din Cisnădie Arca lui Noe, bazându-mă pe ghidul vechi. După ce au amânat cu luniile deschiderea axei au publicat spre consultare noul ghid, unde o minte luminată de umbre s-a gândit că n-ar mai trebuii susţinuţi copii nevoiaşi, unde riscul abandonului şcolar este mare, ci ar trebuii căutaţi cei care deja au abandonat-o de cel puţin 4 ani, şi convinşi, să termine ciclul şcolar pe care nu l-au finalizat. Şi încă un amănunt, trebuie să fie cel puţin 100. Deci vreau să văd şi eu pe ăla care reuşeşte această performanţă. Aşadar toată munca mea de un an s-a dus deocamdată dracului aşa să-şi ia programul şi să-şi-l bage exact undeva...Oricum voi formula către Orban un punct de vedere.

vineri, 17 februarie 2012

La muncă tovarăşi!

Nici n-a apucat bine să se instaleze în foncţie că M.R. Ungureanu a şi văzut ce frumos e să ai putere, şi a hotărât să se defuleze: "De azi încolo munciţi de la 8,00-16,00 dragi tovarăşi funcţionari.  Din moment ce EU încep lucrul la 6,00 dimineaţa, e musai să am cafeaua măcar la un minut după ora opt pe birou, şi-o fi zis proaspătul Prim în barbă, încercând marea schimbărilor guvernamentale cu degetul.
A avut puseuri de genul acesta şi Boc la început de mandat, când tot din frustările acumulate din poziţia de Primar avea treabă, cu cât cheltuie primarii, cât câştigă cei din consiliile de administraţie şi mai ales cât câştigă directorii din societăţile din serviciile deconcentrate şi s-a legat de tot felul de lucruri din adm. pub. locală, de-am ajuns la un moment dat să ne întrebăm după halucinantele decizii, dacă omul ăla a fost pe bune vreodată primar în viaţa lui.
Acum dl. Ungureanu spune funcţionarilor, că e timpul, să se apuce de treabă şi serios şi pe bani de nimic şi s-a terminat şi cu vinerea scurtă, pe motiv că programul e până la patru ş.a.m.d.  Adevărul e, că pe la ministere, ele erau mai ales vizate, nu se munceşte. Asta cel puţin reiese şi din decizia şi motivaţia lui MRU. Şi îi dau dreptate. La ministere, unul competent munceşte şi alţi trei piloşi (cu origini din PSD, PNL, PDL) stau, freacă menta şi trag chiulul. Până şi Boc ştia asta şi a încercat să rezolve problema. Rezultatul catastrofal a fost, că am redus funcţionarii din teritoriu şi administraţiile locale - exact acolo unde este şi era nevoie de ei şi unde se face treaba - tot lor le-am redus salariile iar......cheltuielile din Ministere au rămas aceleaşi sau chiar au crescut şi nici numărul angajaţilor n-a secat. Şi sincer, funcţionarul din Primărie, care oricum începe la 8 serviciul, vrea nu vrea trebuie să muncească, n-are de ales şi mai avem şi pretenţia, să zâmbească frumos pe 700 de RON pe lună. Efectele nefaste ale austerităţii doar pentru unii sunt prea multe ca să fie enumerate.
Probabil MRU îşi doreşte (închipuie) acum, ca într-un elan tovărăşesc cu mic cu mare, o să ne apucăm de treabă şi să scoatem ţara din rahatul în care ne-a băgat taman partidul care-l susţine şi cu care guvernează. Deci eu mă îndoiesc că ţara asta, care a obosit la propriu şi geme după feudalizarea la care a fost supusă de către PDL, va mai avea vreun gram de înţelegere şi solidaritate cu Guvernul condus de dânsul, asta dacă nu se va ocupa de adevăratele restructurări din minstere, agenţii şi direcţiuni lăsând cosmetizările de genul astă deoparte.
Şi îl mai informez pe dl. MRU că există nişte studii asupra productivităţii umane şi ora la care se începe lucrul care se aplică în alte state şi la funcţionari. Sau aplicarea acestora asupra aparatului de stat din România nu este o prioritate în România secolului XXI?

sâmbătă, 11 februarie 2012

Inutilitatea prefecților și primul test picat de Ungureanu

Eu susțin inutilitatea Instituției Prefectului și cred că rolul acestora poate fi preluat de către consiile județene și de către primării. Să nu mai spunem de efectul unei reale descentralizări și a reducerii funcționărimii, după un calcul simplu: 41 de Județe + Capitala.  Importată de Iliescu după 1990 din modelul administrativ francez, prefectura nu este altceva decât expresie a exercitării centralismului statului în teritoriu, după cum reiese clar din rolul pe care îl are. De această meteahnă nu am reușit să ne debarasăm nici până acum, mai rău, chiar, sub Guvernarea Boc, prefecții devenind tot mai puternici și la fel de....inutili, cum ne arată starea satelor din județele înzăpezite. Aici se vede capacitatea sau incapacitatea oamenilor. Cred că de exemplu prefectul Sibiului, Horațiu Răcuciu ar fi gestionat problema mai bine. Așa, după impresia care mi-a făcut-o până acum. Dar când aceste posturi, de la mic la mare, sunt ocupate în toată țara după competențe politice, totul devine o loterie și prin urmare aceste mecanisme de declanșare și acțiune în situații de urgență sunt la mâna hazardului dată de natura calității umane.
Rolul Prefectului sipulează printre altele: ”dispune, in calitate de presedinte al Comitetului judetean pentru situatii de urgenta, masurile care se impun pentru prevenirea si gestionarea acestora si foloseste in acest sens sumele special prevazute in bugetul propriu cu aceasta destinatie;”.
Sincer, când vezi la televizor, că satul este acoperit până la streașină de zăpadă, când la meteo ți se spune, că vin alte ninsori, cât timp îți trebuie, sau cât de incompetent trebuie să fi, să nu îți dai seama, că se impune situația de urgență, și prin urmare să semnalezi, să convoci, să dispui, etc. Deci de la prima ninsoare, până să se facă ceva în acest sens au trecu vreo 4 zile! Când sunt pregătiți de intervenție 2.000 de jandarmi și sunt utilizați 500, cine e de vină?! Când stă baba de 80 de ani de 4 zile cu mortu`-n casă, cine e de vină?! Si cazurile au fost multe, pentru că vorbim de ca. 50.000 de oameni afectați. Sau,  posibil, să ajungă prima presa în anumite case afectate? Era așa greu, ca un prefect să se urce în elicopter și să vadă la fața locului care e situația?
De aceea susțin în continuare, că nu numai că ar trebuii demiși respectivii prefecți, ci ar trebuii desființate prefecturile. Din păcate ele și-au arătat eficiența, sub orice guvernare, doar când intră în acțiune statul opresiv prin organizare de controale și acțiuni tematice, mai mult sau mai puțin, cu destinație politică. Legătura directă cu primarii o au consiile județene, care pot evalua mult mai bine ”ce-i poate capul” fiecăruia.


Update: Acum a fost ieri și Premierul la fața locului și a picat primul test cu brio. A găsit vinovații: Primarii și oamenii leneși. I-a răspuns CTP: http://www.rtv.net/ctp-premierul-nu-are-niciun-gand-pentru-viermii-de-civili-care-au-prostul-gust-sa-degere-prin-case_15446.html

miercuri, 8 februarie 2012

Îmi lipsește linștea de după alegeri

Corabia PDL se scufundă, asta devine vizibil în fiecare zi ce trece. Nu cred că acest Guvern ”under 40” este pur și simplu credibil. Când ediția online din ”Spiegel” deschide ediția cu ”România condusă de un spion”, cine să te mai bage în seamă dincolo. Vă dați seama cum e, să te aproprii de un spion, poate chiar te împrietenești cu el. Oricum constat că Băsescu se inspiră mult din Putin, dacă Ungureanu chiar va fi viitorul prezidențiabil PDL, cum se speculează.
În țară, ce să mai spunem, cred că totul este atât de compromis ca și imagine, încât orice vine din partea acestui partid, este și va fi privit cu maximă suspiciune. În ochii publicului acești miniștri sunt după ciocoii vechi (Blaga, Videanu, Berceanu) și noi (Basescu, Udrea, Boc, Anastase) doar alții și mai noi, doar au fost consilierii (învățăceii) lor. Acest partid are, ce-i drept, grijă de oamenii săi, dar în rest nu are soluții. Anticipatele ar fi un dezastru pentru partid, un Guvern de tehnocrați nu vor maghiarii, deci singura soluție rămâme, ca acest Guvern să treacă și să spoiască imaginea șifonată a partidului până în iarnă, ce n-ar fi chiar imposibil. Probabil că în acest moment se dau niște lupte inimaginabile pentru fiecare vot din Parlament.
Cred că dacă pică Guvernul asta, pică și următorul (Boc redivivus?), și atunci nici Băsescu nu va apuca să-și vadă sfârșitul mandatului. Și o să avem USL după alegeri, care la un moment dat se va destrăma, și iar o să avem ce comenta pe bloguri. Cam asta e politica. Dacă am învățat ceva în ultimii 20 de ani este să nu mă mai entuziasmez.
Ideea e că cel mai mult îmi lipsește liniștea de după alegeri. După fiecare alegeri a urmat un an de linște, unde fiecare dintre noi am putut să ne vedem de treaba noastră.

luni, 6 februarie 2012

Avem un nou premier. Oare pentru cât timp?

La cald după declarația de la Cotroceni:
Mi-era chiar simpatic Ungureanu. Până acum. Sunt clar subiectiv,  cred că oricine este desemnat de Băse devine automat compromis. Asta dacă nu ești fan înflăcărat al Președintelui. Ce să zic, îi jucau săracului ochii în cap de emoție ca la stroboscop. Nu m-am lămurit nici dacă și-a scris singur discursul, nici dacă l-a învățat doar prost pe de rost. Mie îmi plac oamenii care vorbesc liber. Bine sau prost, măcar sunt autentici. Deci prima prestație a fost slabă, dar când ți-a trasat deja Băse programul de Guvernare în avans, nu mai ai multe de spus.

Oricum, cred că acest Guvern pică, va pica și următorul, și tot la vorba USL ajungem: ANTICIPATE, conform Constituției. Dar când? Băsescu zice că musai 5 luni, opoziția zice că 60de zile. Oare cine minte? Voi stiți, care-i treaba? Și chiar, n-avem pe nimeni în țara asta să ne zică clar și ce-i cu Constituția asta? Îmi dau seama că a fost prost scrisă, de vreme ce fiecare o interpretează cum are chef și cum îi convine la el pe moșie.
Deci o să vedem la investitură, ce decide și UDMR, care clar poate provoca anticipatele.
Oricum. Dacă nu știați, s-a confirmat: SERVICIILE RULES!

Update: Pe un Forum cineva a pus o întrebare bună: Ce partid l-a desemnat pe noul Premier? Asta chiar merită o dezbatere.

duminică, 5 februarie 2012

Mic curs de economie despre viaţa noastră. Şocant de adevărat.

Filmuleţul de 20 de minute comprimă de fapt informaţiile pe care noi toţi le ştim, dar într-un mod atât de simplu şi şocant, că problematicile ar trebuii să se afle pe agenda fiecărui politician. Este vorba de cum ne trăim viaţa şi cred că acest "way of life", pe care l-am importat de 20 de ani se va schimba radical în viitor. Sper cel puţin. Dacă am preda aşa ceva la şcoală peste 30 de ani s-ar schimba ceva.  Mulţumesc dl. Branzea pt. share.

Recomand filmul cu plăcere. Sursa este http://www.storyofstuff.org, unde mai sunt câteva filmuleţe interesante.


vineri, 3 februarie 2012

Am şi eu o opinie referitor la Roşia Montană


E foarte la modă în zilele astea să fi împotriva proiectului Roşia Montană. Am semnat împotriva proiectului doar pentru că mi-a plăcut activismul tinerilor care adunau cu multă dăruire semnături, şi mi-a mişcat inima de vechi ONG-ist. După aia a început contraofensiva mediatică, aşa că la un moment dat m-am situat în tabăra: " Lăsați-mă în pace cu Roşia Montană", şi unii şi alţii. 
De fapt nu am avut o opnie clar conturată şi cred că nici acum nu sunt 100% convins. Undeva, sincer, sunt pentru realizarea proiectului, dar total altfel: E o resursă strategică naţională, a cărei exploatare ar putea ajuta mult ţara asta. Nu prea înţeleg de ce avem nevoie de americani-canadieni în toată ecuaţia (că şi în cazul zăcământului de gaz recent descoperit unde sunt implicaţi cei de la Exxon), şi aici sunt de părare, că resursele strategice naţionale, ar trebuii păstrate sub tutela statului (participaţiuni de peste 51%).
Sunt şi împotriva unui dezastru ecologic, dar să nu-mi spuneţi, că tehnologia secolului 21 nu are soluţii pentru asta. Bine rămâne problema strămutării, dar asta este o opţiune individuală a fiecăruia şi cred, că orice om sănătos la cap îşi dă bojdeuca pe ditamai casa sau ferma nouă primită în schimb. De fapt aici ar trebuii să acţioneze ONG-urile şi să consilieze oamenii asupra ce ar putea câştiga la acest troc. În fine lipseşte o dezbatere cinstită, onestă şi specializată între stat şi societate asupra subiectului, care să genereze soluţii acceptate de toată lumea. 
Dar revin la următaorea chestiune, ce caută RMGC în toată povestea asta? Un text trimis de un prieten, primit la rândul lui de la altcineva, este edificator. La urma urmei se pare că IS ALL ABOUT THE MONEY. Şi la urma urmei după ce am ne-am vândut la americani pentru NATO, la europeni pentru UE (vezi numai harta României şi cine distribuie energia gaz/curent pe regiuni), sunt acum împotriva proiectului dus la capăt de canadieni. Trebuie să vindem acum chiar totul?

Redau textul cu o posibilă explicaţie asupra calcului financiar:





Sarutmana,
 
Multumesc pentru emailurile cu Rosia Montana. Din cate am citit eu exploatarea e "open pit", zacamant de suprafata, adica se face o groapa mare cu diametru de 2-3 km,asa ca un amfiteatru. Teoretic compania ar trebui sa reimpadureasca "open pit"-ul dupa exploatare. Stiu un roman care a lucrat la mai multe companii de minerit in Canada, la office, nu in mina, si mi-a zis ca in tari ca Romania companiile zic ca reimpaduresc si nu mai fac nimic pana la urma, lasa asa in paragina. 
 
Alta chestie e cu profitul. Procesarea unui oz de aur e intre $400 si $600-media, iar in Romania parca e $272 cash cost pe oz conform "investor presentation" pe site-ul companiei, aurul e acuma $1700 pe oz, deci profit $1428 pe oz. Statul roman nu ia nimic de aici, Guvernul Romaniei are niste actiuni in Gabriel Resources (20%) , bazat pe datele financiare eu am calculat ca price per share poate fi maxim $9. Asta-i bazat pe niste indici de bursa.
 
In 2004 era pretul unei actiuni de $2, compania are in total 380milioane actiuni, 20% are Guvernul Romaniei, deci 0.2*380= 76milioane actiuni detine Guvernul Romaniei. Daca o actiune au cumparat-o in 2004 cu $2, inseamna ca statul roman a investit 76*2=152milioane dolari.
 
Daca pretul pe actiune ajunge la 9$ pe bursa, atunci Guvernul Romaniei va incasa prin vanzarea actiunilor 76*9=684milioane dollari$.
 
Profitul Statului Roman= 684-152(investitia initiala)= 532milioane. 
 
Deci romanashii se aleg doar cu 532 milioane.
 
Sa vedem cat castiga Gabriel Resources.
 
Productie pe an 600.000ounces(oz) conform "investor presentation" a companiei
Cash cost per oz= $272
Price of gold perr oz=$1700
Life of mine=16 years
 
Intr-un an 600.000*(1700-272)= 856 milioane de dolari intr-un an. Asta-i gross profit, nu-i net. Net e dupa ce mai platesc taxele si oamenii.
 
In 16 ani e 16*856=13696milioane dolari.
 
Deci,
 
Romanashii castiga de pe afacerea asta 532 milioane maxim-maximorum , depinde cum merge bursa si 
Gabriel Resources va castiga in 16 ani 13696milioane, de 25 de ori mai mult. 
 
In concluzie, daca romanii dau Rosia Montana la canadieni vor ramane cu buza umflata, si cu poluare si fara bani. 


Si aici încă o opinie: http://www.buciumul.ro/2012/02/01/e-oficial-valoarea-celorlalte-metale-rare-de-la-rosia-montana-e-mai-mare-de-patru-ori-decit-cea-a-aurului/