sâmbătă, 11 februarie 2012

Inutilitatea prefecților și primul test picat de Ungureanu

Eu susțin inutilitatea Instituției Prefectului și cred că rolul acestora poate fi preluat de către consiile județene și de către primării. Să nu mai spunem de efectul unei reale descentralizări și a reducerii funcționărimii, după un calcul simplu: 41 de Județe + Capitala.  Importată de Iliescu după 1990 din modelul administrativ francez, prefectura nu este altceva decât expresie a exercitării centralismului statului în teritoriu, după cum reiese clar din rolul pe care îl are. De această meteahnă nu am reușit să ne debarasăm nici până acum, mai rău, chiar, sub Guvernarea Boc, prefecții devenind tot mai puternici și la fel de....inutili, cum ne arată starea satelor din județele înzăpezite. Aici se vede capacitatea sau incapacitatea oamenilor. Cred că de exemplu prefectul Sibiului, Horațiu Răcuciu ar fi gestionat problema mai bine. Așa, după impresia care mi-a făcut-o până acum. Dar când aceste posturi, de la mic la mare, sunt ocupate în toată țara după competențe politice, totul devine o loterie și prin urmare aceste mecanisme de declanșare și acțiune în situații de urgență sunt la mâna hazardului dată de natura calității umane.
Rolul Prefectului sipulează printre altele: ”dispune, in calitate de presedinte al Comitetului judetean pentru situatii de urgenta, masurile care se impun pentru prevenirea si gestionarea acestora si foloseste in acest sens sumele special prevazute in bugetul propriu cu aceasta destinatie;”.
Sincer, când vezi la televizor, că satul este acoperit până la streașină de zăpadă, când la meteo ți se spune, că vin alte ninsori, cât timp îți trebuie, sau cât de incompetent trebuie să fi, să nu îți dai seama, că se impune situația de urgență, și prin urmare să semnalezi, să convoci, să dispui, etc. Deci de la prima ninsoare, până să se facă ceva în acest sens au trecu vreo 4 zile! Când sunt pregătiți de intervenție 2.000 de jandarmi și sunt utilizați 500, cine e de vină?! Când stă baba de 80 de ani de 4 zile cu mortu`-n casă, cine e de vină?! Si cazurile au fost multe, pentru că vorbim de ca. 50.000 de oameni afectați. Sau,  posibil, să ajungă prima presa în anumite case afectate? Era așa greu, ca un prefect să se urce în elicopter și să vadă la fața locului care e situația?
De aceea susțin în continuare, că nu numai că ar trebuii demiși respectivii prefecți, ci ar trebuii desființate prefecturile. Din păcate ele și-au arătat eficiența, sub orice guvernare, doar când intră în acțiune statul opresiv prin organizare de controale și acțiuni tematice, mai mult sau mai puțin, cu destinație politică. Legătura directă cu primarii o au consiile județene, care pot evalua mult mai bine ”ce-i poate capul” fiecăruia.


Update: Acum a fost ieri și Premierul la fața locului și a picat primul test cu brio. A găsit vinovații: Primarii și oamenii leneși. I-a răspuns CTP: http://www.rtv.net/ctp-premierul-nu-are-niciun-gand-pentru-viermii-de-civili-care-au-prostul-gust-sa-degere-prin-case_15446.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu