duminică, 18 martie 2012

Majoram salariile bugetarilor cu 15% sau reducem CAS?

Dacă ar fi să aleg,  ar trebuii să reducem CAS. Argumentul e simplu: Toti am fi beneficiari, atât sectorul public cât și cel privat. Dacă ar contribuii în realitate asta la mare lucru, mă îndoiesc, exact cum majorarea salariilor bugetarilor este o falsă problemă. Când am argumentat asta pe un site, am fost acuzat că sunt agentul lui Felix-Voiculescu. Ce lume nebună, dezbinată și paranoică.

Păi cu creșterea salariilor lucrurile stau cam așa, sau mai bine zis o postare succintă explica cum a stat cu tăierile:

Cred ca trebuiue sa va reanalizati pozitia.
Eu am pierdut asa:
25% spor conducere
25% ca bugetar
8,5% al 13 lea salar
8,5% banii de concediu
- premii.
In total aprox. 70% plus inflatia.
Alti bugetari au pierdut si alte sporuri.
In plus cheltuielile cu bugetarii nu stau in salarii ci in materiale, unde se face risipa.
Ce parere aveti?

Acum de exemplu la Primării, unde, s-au acordat acele drepturi speciale care erau de până la 50% din venit, acelea s-au tăiat primele, iar acum la comandă politică le mai și cere Curtea de Conturi înapoi.
Ideea e, că salariile au ajuns în medie cam la 600/800 de lei. Oamenii pleacă din sistem. Cel mai bun exemplu sunt gardienii publici din Sibiu. Au plecat 35, poți angaja la loc 5. Nu mai poți asigura paza unor obiective și va trebuii să apelezi la externalizarea serviciilor. Firmele de pază vor păzi de acum obiectivele cu aceași oameni la alte salarii. E și asta o strategie: Îi facem pe oameni să plece din sistem benevol, ca să nu provocăm mișcări de stradă, punem administrația pe butuci, iar contractele le iau firmele noastre. Activitatea din administrația publică este afectată.
Deci, dacă la 700 de Ron net adăugăm 15% vorbim execat de 105 lei in plus. Nu cred că asta va încălzi niciun bugetar, care între timp a suportat creșterea prețurilor și suportă un TVA de 24% și prin urmare nu va avea niciun efect electoral. Exact ca și cei din sistemul de educație, toată lumea așteaptă revenirea la situația din 2007.
Dacă ar trebuii să discutăm despre ceva în țara asta ar fi despre reducerea TVA, reducerea TVA la alimente și la creșterea salariului minim pe economie (măsură care ar fi trebuit luată deja în 2008/9).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu