joi, 12 septembrie 2013

Roșia Montană, un caz tipic de țară emergentă

Nu vreau să intru în polemicile cu Roșia Montană (că deja se împarte firul în patru pentru a se pierde esențialul), și dacă pentru mult timp nu am avut o opinie în timp am căpătat una. Cine mi-a urmărit postările și mai ales share-urile pe facebook știe.

Dincolo de de tot ce înseamnă Roșia Montană cu moșternirea ei culturală, istorică și problematica mediului, ne confruntăm cu un caz tipic de țară emergentă (fostă bananieră la începutul anilor 90, iar tentativa de spoliere a început prin 1997, dacă nu mă înșel), unde o putere mare (în cazul acesta SUA, putea fi și Rusia, mai nou China) vine să expolieze un stat emergent de resursele sale naturale. Sunt pline manualele de geopolitică cu exemple în care SUA a acționat în astfel de cazuri în America de Sud, și mai ales cum pune presiune pe un guvern,npe polticieni și dacă interesul o cere, răstoarnă chiar guverne, trimite așa-numiți asasini economici etc. Dacă e să-l credem pe Dominque Strauss-Kahn, Statele Unite chiar au nevoie disperată de aur. Dar aici deja ajungem la teorie conspirativă.

Undeva sunt sigur ca reprezentanții SUA au pus presiune pe Victor Ponta în chestiunea asta, de unde a rezultat și dansul lui pe sârmă. Dar pe bune, când ai un program electoral unde afirmi cu subiect și predicat una, și ești investit în baza lui cu votul, și după care faci alta.....vei cam deconta electoral toată povestea.

De aici de fapt și toată enervarea mea. Parcă după pasul 2007 m-am săturat de statutul astă de țară emergentă cu politicieni de mână a doua, care acționează cum bate vântul, și după buzunarele lor (vezi cazul Șova și mama) fără viziune pe termen mediu și scurt unde vor să ducă țara asta. Dacă te uiți de exemplu cum își gestionează Norvegia resursele și ce am făcut și facem noi cu ele.... și la ce politicieni avem. Oricum le recomand să mai citească, de ex.: http://www.polirom.ro/catalog/carte/viitorul-libertatii-democratia-neliberala-in-statele-unite-ale-americii-si-in-lum-3492/, sau http://www.polirom.ro/catalog/carte/lumea-a-doua-imperii-si-influenta-in-noua-ordine-global-3189/.

Oricum Roșia Montană și dezbaterea despre câinii vagabonzi a arătat un lucru: Generația de după mine, cea care n-a prins nimic din comunism, a devenit politică, a devenit activă, are idealuri, opinii și sancționează derapajele. Sper să rămână așa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu