Cancelarul Angela Merkel anunta saptamana trecuta in Bundestag crestearea bugetului pentru cercetare si educatie cu 6 Mrd. de Euro! Cancelarul de fapt urmareste ceva, ce anunta deja consecvent de la inceputul guvernarii: Ca in 2015 pentru educatie sa fie alocat 10% din PIB!
In cadrul unei delagtii la Berlin un consilier al Ministrului Muncii Federal ne explica aprox. urmatoarele: Germania nu are mari resurse naturale. Deci prin urmare cea mai mare resursa sunt cetatenii. Deoarce am identificat ca X % nu sunt educati sau riscul abandonului scolar este mare, pt.ca avem Z% familii sarace, am lansat programele Alpha, Beta si Teta pentru sprijinirea familiei, pentru ca copii sa poata sa mearga la scoala. Pentru ca cetateni mai educati, gasesc mai usor un loc de munca, nu devin beneficiari dependenti de sistemul de asigurari sociale etc. Avem pentru cei care vor sa deschida o afacere mica programul de sprijin Beta, unde se ofera consultanta, garantii bancare, asigurarea riscului si o minima birocratie s.a.m.d.
Va pare cunoscut? Da, numai ca e exact pe dos la noi. Cum a facut un Guvern rost de bani, hop cu ei in asistenta sociala, mariri de salarii, pensii, aramta, serviicii. Orice numai in educatie sau agricultura nu. Daca nu era criza, nu se spargea buba. Certificate de handicap, certificate de revolutionar, pensii de boli inchipuite si alte cele. Guvernul nostru acum taie cat mai mult din protectia sociala (fara discernamant provaocand pagube grave in societate) pentru ca, cica, sa investeasca. De fapt investeste mai putin, decat ne face sa credem, si plateste arieratele.
Dar cu educatia ce ati avut fratilor de 20 de ani incoace? Nicio reforma dusa la capat, absolventi de bac pe banda, locuri la facultate cate locuri la liceu, cunostintele acumulate la facultate la noi (sistem Bologna) valoreaza cat un bac dincolo, incat am ajuns sa se ceara la noi la un interviu "secretara cu studii superioare".
Sincer, nu ma interseaza ce se intampla in urmatorii 5 ani, dar m-ar interesa un proiect de educatie care sa produca în 20 de ani cetateni mai educati si mai responsabili.
Sau astia, nu vor fi doriti la vot nici peste 20 de ani?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu