vineri, 29 iunie 2012

Suntem o țară de plagiatori

Deci oricum le învârți în țara asta dacă cineva are un interes imdeiat te-a făcut plagiator, infractor, traficant de orice și te mai miri ce subiect se mai lansează. Acum e moda cu plagiatul. Chiar stau să mă gândesc, dacă lucrarea mea de licență nu este și ea un plagiat. Undeva sunt sigur că am copiat undeva un pasaj fără să indic sursa. Atunci, cel puțin la ULBS, nici măcar nu existau norme foarte clare și unitare, cum să-ți scri lucrarea de licență și era la latitudinea profesorului coordonator. Îmi amintesc foarte clar acest lucru deoarece am întebat în stânga și în dreapta, și noroc că am primit un set de norme scrise de Umberto Eco de la un tânăr lector austriac căruia îi port și astăzi prietenia. Cât de bine le-am aplicat atunci nu știu, dar nu s-a plâns nimeni. Probabil astăzi lucrarea mea nu ar mai satisface nicio exigență sau poate că nu și e ok, nici nu mă obosesc să verific, din moment ce, la acel moment a fost notată cu nota maximă de o comisie.
Dacă e s-o luăm strict, fiecare a reușit din 1990 încoace să fie un potențial infractor. De la simpla descărcare ilegală a unui cântecel sau film până la încălcarea voluntară sau involuntară a sumedeniilor de legi în care nici judecătorii nu se mai descărcă. Azi ești penal deja dacă ai băut o bere și te urci în volan: Conform noului cod rutier amenda este penală. În alte țări asta nu se pedepsește.
La urma urmei, cred că în loc să ne isterizăm atâta ar fi bine să tratăm lucrurile mult mai domol și cu calm și mai ales cu mult umor, că este de râs dacă n-ar fi și de plâns.

Un comentariu: